Kravet om å holde avstand til andre som synshemmet når du er i hjemmekarantene

Folkehelseinstituttets nettside om «Råd til deg som er i hjemmekarantene» oppdateres det jo et par-tre ganger i uken når det gjøres nye bestemmelser. Det er viktig at vi alle der følger med. Jeg er innom der, om ikke daglig, så annenhver dag, for å holde meg oppdatert fra pålitelige kilder. En annen pålitelig kilde er Helsenorge.no hvor du også finner oppdatert informasjon om coronaviruset Covid-19.

I dette blogginnlegget vil jeg skrive om noe som er aktuelt for meg om dagen, å sitte i hjemmekarantene, og Folkehelseinstituttet skriver at hjemmekarantene er aktuelt for følgende personer: «Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller som siste 14 dager har vært i utlandet.» (Jeg er utålmodig – ta meg til poenget!) Jeg hadde, som jeg har nevnt for et par dager siden, hatt kontakt med en venninne av meg på onsdag i forrige uke, som høyst sannsynlig er smittet av coronaviruset. Jeg og samboeren min er mest sannsynlig ikke smittet selv ettersom vi ikke pr. nå har utviklet noen symptomer etter 7 dager på coronaviruset og ettersom min venninne ikke hadde symptomer da hun var på besøk på onsdag for en uke siden. Det jeg imidlertid vil fokusere på i dette innlegget, er hvordan man som svaksynt eller blind skal klare å oppfylle særlig ett av kravene som Folkehelseinstituttet setter til oss som er i hjemmekarantene pr. 17. mars 2020. De kraveneser pr. i dag slik ut (og jeg siterer de fordi de endres kontinuerlig):

  • Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre.
  • Skal ikke gå på skole eller jobb.
  • Dere som bor sammen kan omgås normalt dersom ingen i husstanden er syke.
  • Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
  • Skal ikke ta offentlig transport.
  • Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand
  • Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
  • Kan gå tur ute, men hold minst 1 og helst 2 meters avstand til andre.

Myndighetene var svært strenge i begynnelsen, men nå begynner de å innse at det skal være praktisk gjennomførbart å sitte i hjemmekarantene når de fleste tross alt ikke er smittet av Covid-19, men muligens selv er smittebærer. Man blir jo ikke testet lenger så sant man ikke er helsepersonell av kapasitet- og ressursmangel. Et glimrende eksempel på at dokumentet redigeres og endres på kontinuerlig, er at i går stod det følgende: «Hovedpoenget med karantene er å sikre at du ikke smitter andre før du selv utvikler symptomer, men det må også være praktisk gjennomførbart.» Den setningen er fjernet helt i dag etter hva jeg kan se.

Men nå kommer jeg endelig til poenget – jeg har det med å skrive litt lange innlegg: Etter de nye karantenebestemmelsene nå, kan jeg som blind i en situasjon der jeg ikke ser at jeg har andre alternativer, ta meg til et apotek f.eks. med drosje eller gå dit selv om jeg kan veien (kollektivtransport kan jeg ikke ta), men så? Om jeg trenger ledsagning fra drosjesjåføren, dersom jeg tar det, sier det seg selv at jeg ikke oppfyller kravet om å holde 1-2 m. avstand til andre mennesker siden jeg må holde i armen til sjåføren, men som blind har jeg ikke noe valg. Om jeg går til apoteket og kan veien som blind eller svaksynt, kan det være vanskelig å holde avstand til andre enten jeg ikke ser noe eller ser lite. Særlig det å holde en viss avstand i kø ser jeg for meg er vanskelig uten å komme nær den andre når du har tilstrekkelig dårlig syn. Det handler ikke om at jeg ønsker å bryte karantenebestemmelsene bevisst, men jeg er ikke i stand til å følge de pga. min synshemning. Dersom jeg tar drosje, er det da riktig av meg å opplyse f.eks. sjåføren om at jeg er i hjemmekarantene? Jeg blir nok ikke en populær kunde…

4 kommentarer til «Kravet om å holde avstand til andre som synshemmet når du er i hjemmekarantene»

  1. Hei, Lise, fin blogg du har. Jeg leste om TENS maskinen og har nå kjøpt en. Jeg har fått kneprotese og har fremdeles smerter, spesielt om natten. Jeg synes TENS gir smertelindring. Men, det jeg lurer på er om det ikke finnes lim som man kan kjøpe og bruke på padsen når limet forsvinner ganske fort. Alt jeg finner ut er at man må kjøpe nye pads og de koster kr 70 for 4 hos Clas Olsen

  2. Hei Eva! Så morsomt at du har glede av bloggen min—————-

    Jo, det skal visstnok finnes, men jeg tror det er lite brukt da det er mye styr og tungvint i bruk. Da fester man pads med over geleen. Jeg har aldri forsøkt det, men om du har et reelt behov for TENS-behandling og har effekt av behandlingen, er dette noe du kan søke om som behandlingshjelpemiddel. Jeg har gjort det for et halvt år siden og fått det innvilget. Jeg har dessverre ikke fått blogget om prosessen, men jeg gjorde det gjennom en fysioterapeut som kunne en del om TENS-behandling. Om du ønsker, kan jeg skrive om prosessen i et eget blogginnlegg. Det tar litt tid å få det på plass, men når apparatet er innvilget, er apparatet og padsene gratis for deg gjennom sykehuset som har med behandlingshjelpemidler å gjøre. Det også byr på noen praktiske utfordringer det også siden sykehuset kun vil sende kun to pakker med pads om gangen (sikkert av økonomiske grunner slik at det ikke skal ligge mange ubrukte pads rundt omkring)…

    Takk for at du leser!

    Lise

  3. Jeg har tenkt det samme selv. Ettersom jeg er i risikogruppen, så har jeg holdt meg hjemme siden 13. mars, med unntak av korte turer sammen med mannen min. Nå åpner samfunnet gradvis opp, men vi skal holde avstand. Hjemmelaget er ok, men hva når jeg må ut likevel? Jeg er synshemmet og ser ikke helt hvordan det skal gjøres.

  4. Hei Cecilie – og takk for at du leser og la igjen en hyggelig kommentar 🙂

    Jeg har ikke noe godt svar nå på stående fot, men jeg vil for både din og min, og trolig andres interessertes del, ta en titt på ulike Facebook-grupper for synshemmede og se om det finnes noen erfaringer som er delt på området. Det er trolig ikke kun vi to som har tenkt på problemstillingen og som er i risikogruppen. Jeg lar høre fra meg i kommentaren her igjen og lager et nytt blogginnlegg igjen om nødvendig dersom jeg finner nok informasjon å dele. Du hører fra meg. Det er litt mye å gjøre her om dagen, men jeg skal se hva jeg skal få tid til. Det er uansett litt trivelig med litt leseavbrudd på Facebook 🙂

    Lise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *