Ingrid Espelid Hovig ble 94 år gammel

Skrevet av Lise lør 04/08/2018 - 14:18

I går kunne jeg lese i artikkelen "Ingrid Espelid Hovig er død". Hun ble hele 94 år gammel. "Hun ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998. Hovig har også gitt ut over 50 kokebøker." Jeg har de siste månedene følt at jeg har fått et lite personlig forhold til Ingrid og lært henne litt å kjenne gjennom å se på gamle opptak av Fjernsynskjøkkenet som ligger ute på NRK fra 1960-tallet og ut 1998.

Tre dager før hun døde, leste jeg ferdig boken "Ingrid" skrevet av Ingar Sletten Kolloen. Det var en bok som oppsummerte hennes liv på en fin måte og med et lite humoristisk glimt i øyet. Etter å ha lest boken, sitter jeg igjen med et bilde av Ingrid som en målbevisst og perfeksjonistisk kvinne. Perfeksjonistisk med et positivt fortegn. Det står i boken at hun gjorde grundige forberedelser til hvert opptak av Fjernsynskjøkkenet, som å spisse formuleringer og lage maten flere ganger før opptak, og hun svarte personlig på alle skriftlige henvendelser som kom inn i etterkant av programmet. Noen i NRK foreslo for henne å formulere et standardbrev, men da svarte hun at det ville bli altfor upersonlig.

I artikkelen jeg henviser til står det om Ingrids tanker rundt det å komme seg videre i livet etter at ektemannen døde bare 9 dager etter deres bryllupsdag: "Jeg måtte bare ta opp igjen arbeidet mitt i NRK, og sånn er det blitt resten av livet. Arbeid ble både min velsignelse og medisin, fortalte Hovig i NRK-programmet «Mitt liv»."

I et kapittel skriver hun om noen humoristiske opplevelser og tabber hun gjorde under innspillingen av Fjernsynskjøkkenet:

"Ingrid kunne bomme. Den ene gangen var før hun ble fast ansatt. Mot slutten av programmet, skulle hun rulle sammen makrellfileter og feste dem ved hjelp av tannpirkere. Ingrid hadde glemt å ta frem tannpirkere. Alt måtte tas om igjen, for den gangen ble alt filmet i en sekvens."

Det ser jeg for meg at var tungt å svelge for Ingrid. Jeg har gjennom boken fått inntrykk av en kvinne med et ønske om å gjøre det beste på alle måter og jeg tror hun fikk dårlig samvittighet når hun selv var skyld i at noe måtte gjøres om igjen og kostet penger for NRK. Dette skinner også igjennom her:

"Strømkabelen til komfyren røk mens Ingrid hadde flyndre i ovnen. Stans opptaket" fòr det gjennom hodet hennes, men så husket hun at brudd og nyopptak kostet mye penger, og Otto Nes ville bli sur på produseren. Ingrid improviserte seg gjennom resten av programmet med en halvstekt flyndre og beskrev med et lurt smil hvor brun og sprø flyndra ville bli når komfyren virket."

Den humoristiske gjenfortellingen jeg likte best, og som viser litt av Ingrids herlige humor, var denne: "Under et opptak ble stekeovnen overopphetet. Hun løftet blidt ut brødene og oppdaget at de var blittsvarte. Ingrid brukte ett sekund på å komme seg til hektene før hun henrykt utbrøt: "Se så fine brød!" Programmet var i sort-hvit, visste hun."

Litt actionfylte tider ble det også da NRK drev med å produsere Fjernsynskjøkkenet og denne gangen var Ingrid helt uskyldig: "En formiddag fylte en brent lukt studio. En teknikker rev opp komfyrdøren og pillet med en av Ingrids stekespader ut en forbrent kveil med ledninger som noen hadde forlagt."

I boken står det også om da Ingrid skulle demonstrere et elektronisk steketermometer, men da det skjedde noe teknisk feil under opptaket måtte hun begynne på nytt. Hun kunne ikke fortsette med et halvstekt lammelår. En NRK-ansatt fikk tak i et nytt, men oppdaget da steketermometeret skulle settes inn at lammelåret var dypfryst. Mange kom med forslag til løsning på problemet, som å sminke lammelåret, bruke hårføner og ha kokende vann over det, men løsningen ble å bruke drill og et tynt bårr. "Jeg ergrer meg ennå over at jeg ikke rådet seerne til å ha drill og bårr klart hvis de skulle komme i tidsnød med et frossent lammelår" sa hun til forfatteren.

NRK skriver i den nevnte artikkelen hvor Ingrids uttrykk "no har me juksa litt" kommer fra: "Humortrioen KLM la sin elsk på den folkekjære tv-kokken og Trond Kirkvaag parodierte henne gjentatte ganger. Det var også Kirkvaag som fant på begrepet «No har me juksa litt», men Hovig skal ha likt parodien så godt at hun stjal uttrykket fra komikeren, ifølge Bergensavisen."

Hvil i fred, Ingrid.

Stikkord