Nå har jeg fått hjelpemotor til rullestolen

Skrevet av Lise lør 12/01/2019 - 19:16

I går fikk jeg igjen min manuelle rullestol etter at den hadde vært én dag på Hjelpemiddelsentralen og fått påmontert den ledsagerstyrte hjelpemotoren Viamobil som jeg fikk innvilget etter å ha fått hjelp til å søke av en ergoterapeut i november i fjor. Jeg fikk også innvilget den ergonomiske sitteputen. Jeg har en ganske liten stol, 38 cm setebredde, men med hjelpemotoren montert på så stolen noe større ut. Selve motoren og det ekstra, litt store hjulet er plassert under stolen og stolen har et ekstra sett med håndtak hvor det er en kontroller på høyre håndtak for å styre motoren. Ifølge ergoterapeuten var det lett å ta hjelpemotoren av og på, "bare to klips", men først måtte kontrolleren demonteres, deretter håndtakene og til slutt kunne selve motoren og hjulet løftes av hvor disse klipsene var inni bildet. Det er ikke mulig for meg som blind å klare det alene tror jeg. Men det er i hvert fall mulig å demontere hjelpemotoren av rullestolen og da blir rullestolen en vanlig sammenleggbar, manuell rullestol. Jeg trodde jo en stund jeg ville trenge to rullestoler før jeg snakket med ergoterapeuten, men heldigvis trenger jeg nå bare en. To rullestoler tar litt plass og vi har bare en leilighet på 77 kv.m.

Jeg og samboeren min måtte prøvekjøre "doningen" og tok oss en butikktur. Vi fant straks ut at for å komme over fortauskanter med en viss høyde måtte vi ha en viss fart, hvis ikke stoppet hele stolen opp. Den taklet både oppover- og nedoverbakker bra. Vi kunne t.o.m. stoppe i en nedoverbakke og rygge oppover uten problemer. Det gikk også bra å kjøre en svært bratt oppoverbakke som samboeren min så vidt klarer å trille meg opp selv om jeg hjelper til så godt jeg kan, men hjelpemotoren suste opp uten problemer, selv om den der måtte støtte seg til støttehjulene bak for ikke å velte bakover. Vi testet den også på grusvei, noe den håndterte fint. Jeg følte riktignok at jeg hadde en summende drone bak meg pga. summingen fra motoren... For riktig å se hva den dugde til tok vi turen gjennom en gruslagt sti med litt løv og steiner. Her hjalp riktignok samboeren min litt til og den satte seg fast på en stein, men vi kom oss helskinnet opp den relativt bratte stien. Det er riktignok ikke en vei vi bør velge til vanlig om jeg har tenkt å ta vare på hjelpemiddelet mitt, noe jeg faktisk er pliktig til å gjøre ifølge NAV: "Hjelpemidler som lånes ut tilhører NAV, men du er ansvarlig for å sikre og ta vare på dem på en god måte. Du er ansvarlig for forsvarlig bruk og oppbevaring av hjelpemidlet." Og det kan faktisk få konsekvenser om NAV mener du ikke har tatt vare på hjelpemiddelet ditt godt nok: "Hvis du selv har skyld i at hjelpemidlet er skadet eller tapt, vil hjelpemiddelsentralen vurdere om det er grunnlag for å kreve erstatning fra deg."

Vi fant ut at inne på selve butikken var det mest hensiktsmesig å slå av hjelpemotoren og bruke rullestolen som en manuell rullestol. Det tar ett sekund før stolen settes i bevegelse og stopper når hjelpemotoren brukes og det merkes spesielt godt inni f.eks. en matbutikk. Samboeren min sa at det var litt annerledes å gå med en rullestol som hadde hjelpemotor. Han trengte ikke bruke noen fysisk kraft, men han måtte tilpasse gangen sin på en litt annen måte som føltes litt unaturlig enn når han trillet den manuelle rullestolen. Han måtte også ta litt kortere skritt enn normalt pga. motorkassen under rullestolen, så lovnaden til Alber om at "den plasseres under rullestolen, og bevegelsesplassen for ledsager er god" var kanskje litt for stor? Samboeren min kjente i hvert fall at han ble litt sliten i kroppen av å hele tiden måtte tilpasse skrittlengden sin under den til sammen 2 1/2 timers lange turen vår.

Stikkord