Ærlige beretninger om hva som kan skje etter en vektoperasjon

Skrevet av Lise tor 21/02/2019 - 08:45

Advarsel til deg som skal opereres og er usikker: Dette innlegget er dønn ærlig om hva som kan skje etter en vektoperasjon og du kan komme til å lese om ting du ikke vil like å tenke på at kan skje, men jeg vil likevel anbefale deg å lese det. Det er viktig å ikke lukke øynene for sannheten, men være ærlig mot seg selv og være klar over både de negative og positive følgene en vektoperasjon kan føre med seg.

På Facebook finnes det flere grupper for vektopererte og en av dem er "Gastric bypass/sleeve-opererte Norge" som har ca. 3.870 medlemmer og ca. 7-10 innlegg pr. dag. Gruppen er for både nylig opererte og de som har vært operert i mange år, men også de som venter på operasjon. For noen dager siden var det et medlem som spurte følgende spørsmål: "Virker som om mange av oss sliter med ulike bivirkninger...? Ville du valgt annerledes hvis du kunne valgt om igjen, eller er det verdt det?" Nå, etter 4 dager har innlegget fårr 40 svar hvor ca. halvparten sier at de ikke angrer i det hele tatt og ville gjort det om igjen uten å nøle i det hele tatt. Noen rapporterer om en vektnedgang på 40 kg, 50 kg, 70 kg og 80 kg. Noen sier at de ikke hadde overlevd uten å ha tatt vektoperasjon - overvekten hadde rett og slett tatt livet av dem - og det kan være realiteten for mange. En vektoperasjon er et alvorlig inngrep, men det er også en alvorlig tilstand for kroppen å være sykelig overvektig.

Det er ett medlem som sier at hun angrer fordi hun ikke hadde noen effekt av sin sleeve-operasjon, dvs. ingen vektnedgang, og hun føler at hun har kastet bort de 80.000 kr. hun brukte på sin private vektoperasjon. Det er kanskje ikke så vanlig at vektopererte ikke har noen effekt av en vektoperasjon, og så kan man spørre seg om hvorfor, men jeg har tidligere skrevet et innlegg om denne artikkelen til NRK om at én av fire ser seg nødt til å søke hjelp igjen pga. overvekt igjen etter vektoperasjon.

Jeg vil være forsiktig med å kalle noe for små problemer, men noe er likevel mindre alvorlig enn annet i denne saken. "Små problemer" som noen nevner på er vansker med å få i seg nok næring i den første tiden etter operasjonen og dertil slapphet og slitenhet. En dame sier at hun ville nok forsøkt andre metoder litt lenger dersom hun hadde visst hvor trøtt og sliten hun skulle bli hele tiden. En dame forteller om mye hull i tennene, men at munnskyll med fluor hjelper. En annen dame sier at hun sliter med dumping etter hvert måltid, men at hun på tross av dette likevel ikke angrer på operasjonen.

Noen rapporterer også om gallesteinanfall. På Norsk Helseinformatikk (NHI.no) kan vi lese om gallestein: "Når man går raskt ned i vekt, kan dette føre til dannelse av gallestein. Rundt 35 prosent av pasientene har gallesteiner før operasjonen, og noen vil få det etterpå. Vi anser ikke dette som et stort problem. Dersom en pasient som har vært operert, får et gallesteinsanfall, blir hun/han behandlet på samme måte som andre som har gallestein. Hvis man har kjent gallestein med symptomer, fjernes ofte galleblæren samtidig med gastrisk bypass-operasjonen."

En dame forteller at hun var fornøyd de første årene etter operasjonen og opplevde god vektnedgang, men etter 3-4 år begynte problemene i form av at hun fikk smerter av å spise det meste, som f.eks. melk, pizza, eggerøre, vafler osv m.m.

En dame tror at hun ikke hadde valgt operasjon om igjen. Hun har opplevd mange innleggelser på sykehus, noe hun føler hun blir svært sliten av. Hun mener at mange av de som blir operert i dag hadde hatt vel så godt av et 3 måneders langt rehabiliteringsopphold med fokus på livsstilsendring fra A til Å og med oppfølgning etterpå.

En dame forteller at hun hadde tre tarmslyng hvor hun holdt på å dø av den ene og var igjennom 9 operasjoner i løpet av 8 år. Hun skriver: "Jeg hadde en rund frisk mage uten arr - nå ser man ikke hvor navlen er."

En annen dame forteller at hun må skylle tarmen annenhver dag. Hun har svært sterke smerter i mage og tarm og må innlegges på sykehus for smertelindring. Hun opplever seg energitom, men er glad for en vektnedgang på 83 kg.

En tredje dame kan fortelle at hun lå i respirator i 6 måneder, var underernært, fikk ødelagte tenner, hårtap, alvorlig beinskjørhet og får svært lett brudd, kan kun gå 50 m., pukkelrygget, kroniske smerter, får nesten ikke i seg mat osv.

En fjerde (og siste) dame sier at hadde hun visst det hun visste i dag, hadde hun aldri gjort det. Hun ga opp å telle etter den 49. innleggelsen. De tre første årene var bare lykke og hun gikk ned 60 kg på 11 måneder og hun hadde gjort plastisk kirurgi i løpet av to år. På dagen det 3. året etterpå startet hennes helvete: Magesekk og tarmer hadde grodd sammen til en ball. Flere tarmslyng etter hverandre og slitser. Hun opplever at magen kan plutselig vokse til en hard ball og hun besvimer av smerte. Hun har lavt blodtrykk og kan lett gå ned i knestående om hun reiser seg for brått. Jernlageret er lavd. Og enda sier hun det er mer.

Men for å avslutte litt positivt for at du ikke skal miste motet helt. En mann sier optimistisk: "Jeg hadde tatt ny operasjon tvert, for nå har jeg et liv selv om man har diverse plager. Før når jeg var feit så eksisterte jeg bare." Og det synes jeg at du skal ta med deg videre om du sitter og vurderer frem og tilbake om du skal ta en vektoperasjon eller ikke. Det er en risiko å ta en vektoperasjon. Det er et risiko med alle inngrep, men jeg tror at de fleste operasjonene på tross er vellykkede. Aleris skriver på sine nettsider: "Over 90% av de som opereres ved Aleris går ned minst 80% av sin overvekt (vekt over BMI 25) etter 1-2 år. Det er godt dokumentert at dette vekttapet vedvarer. Vi har resultater opp til sju år etter slankeoperasjon som bekrefter dette." Det er kanskje fristende å tro at Aleris, som en privat institusjon, kan overdrive resultatene i positiv retning for å oppnå et flere kunder, men på den andre siden tror jeg at det er flere som har negative erfaringer å dele som får seg til å svare i denne Facebook-tråden jeg har referert til i dette innlegget enn den halvparten som har svart at de ikke angrer på operasjonen. Jeg tror i hvert fall at hvis det hadde vært så mange som halvparten som hadde vært misfornøyd etter en vektoperasjon, hadde det vært et mye større fokus på det i media - og det er det ikke.