Synshemmet

Tilgjengelighetsappen for synshemmede Seeing AI

Skrevet av Lise tir 12/03/2019 - 23:05

Det er en app jeg har blitt veldig glad i og som jeg ønsker å si noen or om - Seeing Ai. "AI" står for artificial intelligence eller kunsig intelligents på norsk. Appen er på engelsk, men ble tilgjengelig for nedlastning på det norske markedet i AppStore (IOS) fra sommeren 2018. Jeg vil hevde at Seeing AI er den viktigste tilgjengelighetsappen i min hverdag. Den har gjort meg mer selvstendig spesielt når det er behov for å lese tekst. Det er Microsoft som har utviklet den.

Hvordan er det å være blind og hvordan drømmer jeg som blind?

Skrevet av Lise man 04/03/2019 - 09:26

Det er noen spørsmål jeg som blind får oftere enn andre fra seende. "Hvordan er det å være blind?" og "hvordan drømmer du?" er to spørsmål som gjentar seg. Jeg opplever også at folk er redde for at jeg skal bli såret over at de spør. Det blir jeg ikke. Jeg har vært blind i mer enn 20 år og før det svaksynt i 15 år. Jeg er godt etablert som synshemmet og har godtatt synshemningen min. Jeg kan spøke med at jeg er en blinding og jeg tar ikke synshemningen min spesielt alvorlig. Men jeg som blind skal være litt forsiktig med å omtale andre synshemmede for "blinding".

Stikkord

Verdens prematurdag

Skrevet av Lise lør 17/11/2018 - 17:18

Den 17. november har blitt siden 2008 markert som verdens prematurdag og i Norge har den blitt markert siden 2010.

Og det er det jeg tenker er viktig med denne markeringen her i Norge, å gjøre andre nysgjerrige på dette premature barnet. Hvordan er det å bli født før tiden? Får disse barna tilstrekkelig hjelp? Hvordan ser fremtiden ut? Og hvordan berører dette hele familier?" kan du lese i artikkelen Lovisenberg Diagonale Høyskole.

Fornyet passet

Skrevet av Lise man 23/07/2018 - 22:22

Det er ikke helt bestemt enda, men det kan være at vi tar oss en tur til Pompeii til neste høst. En ting som da må være i orden er passene. Mitt pass gikk ut i fjor. I dag tok vi oss derfor turen ut til politistasjonen i Fyllingsdalen for å fornye passet mitt. Det ble tatt fingeravtrykk og belte, men da jeg skulle signere på den digitale signaturplaten, ble det litt usikkerhet. Slike digitale plater har jeg for lengst gitt opp. Damen i skranken krysset av for at jeg ikke kunne signere, men da jeg skulle signere på selve bestillingen, mente hun at signaturen min kunne skannes inn.

Bordorientering som synshemmet

Skrevet av Lise ons 02/05/2018 - 20:16

Ved middagsbordet i dag satt jeg og de tre andre assistentene og snakket om bordorientering. Det er et emne som både innebefatter mobilitet i form av å orientere seg på retninger og Aktiviteter i Dagliglivet (ADL). Hvordan gjør man det som blind om man er på en finere middag hvor man har fire glass fremfor seg, og glasset skal tilbake der det sto før du drakk av det. En seende ville gripe etter glasset direkte, drikke og sette det tilbake. Mobilitetsassistenten viste oss andre som ikke kunne det. Du tar og finner glasset ved å føre hånden langs bordflaten.

Å klare seg som synshemmet på Røysumtunet (4. dag)

Skrevet av Lise søn 15/04/2018 - 23:43

I går kveld ble jeg svært sliten. Hodet ble veldig lett samtidig som det ble vanskelig å holde det oppe. Jeg ble redd for anfall og trakk meg inn til meg selv. Det var en pasient som fikk anfall. Jeg har aldri sett andre personer i anfall. Hun gjorde et verbalt skrik som utviklet seg til et ul. Det er ganske vanlig i den toniske fasen (tilstivningen) i et generalisert tonisk klonisk anfall (GTK). Da fråder det også ofte rundt munnen. Når folk får anfall her, skal vi trekke oss stille unna. Når de kommer til seg selv, skal vi oppføre oss som at det ikke har skjedd noe spesielt.

Stikkord

Jeg ble blind og måtte begynne med punktskrift

Skrevet av Lise ons 14/03/2018 - 15:51

I det følgende forteller jeg hvordan jeg lærte meg punktskrift og hvordan punktskriften ble uunnværlig i mitt liv når synet ble gradvis dårligere. Jeg ble født tre måneder for tidlig og grunnet for mye oksygen i kuvøsen fikk jeg netthinneskade og grønn stær. Jeg ble blind på høyre øye og så 5% på venstre med noe synsutfall (innskrenket synsfelt).

På kino med synstolkning

Skrevet av Lise søn 11/03/2018 - 22:39

I dag gikk samboeren min og jeg på kino og så "Den 12. mann". Bergen Kino forteller om filmen: "Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene - helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen.

Å være et synshemmet supermenneske

Skrevet av Lise lør 27/05/2017 - 19:54

I dag kom jeg over et innlegg på NBfUs nettside: «Å se for dårlig blant de blinde»: «Men jo eldre vi blir, jo mer blir det et «vil du være med så heng på»-system. Kravene til oss blir større. Kravene om at vi må greie ting selv, klare oss uten ledsagerarm, finne noen å være sammen med osv. Men hva med dem, eller vi, som ikke klarer alt helt perfekt? (...) De som sitter igjen når vi kommer litt opp i 20-årene, er supermenneskene. De som bare ser litt dårlig uten at det gjør noe, som de sier.